Nieuws

Jan Dietvorst Memorial
   (10-07-2017)

Afgelopen zaterdag hield atletiekvereniging SPADO voor het eerst de Jan Dietvorst Memorial, een dag vol sportieve krachtmetingen ter nagedachtenis van de in 2016 door een noodlottig ongeval omgekomen trainer.

Jan Dietvorst was een gewaardeerd lid van de sportvereniging en tevens Lid in de Orde van Oranje-Nassau, onder meer vanwege al zijn verdiensten voor en bij Spado. Toen hij in augustus van 2016 door een aanrijding overleed, op de fiets op weg naar de training van 'zijn' hordelopers, kwam dat bij de club aan als een flinke klap. Jan was één van de leden van het eerste uur en stond aan de wieg van de oprichting van de vereniging. Hij werd 83 jaar.

Spado wil de gedachte aan Jan Dietvorst levendig houden en doopte daarom de jaarlijkse instuifwedstrijd om. De vereniging onderstreepte het initiatief met een tegel, op de plaats waar Jan altijd zijn pupillen aanmoedigde en stimuleerde om het beste uit zichzelf naar boven te halen. In het bijzijn van familie Bob en Corry Dietvorst onthulden zijn pupillen Wicher Nijkamp en Yvette Caldenhove afgelopen zaterdag de gedenksteen.

Onthulling van de gedenksteen (foto Max Kooijmans)


Bijna 140 atleten van 16 verenigingen hadden zich aangemeld voor de wedstrijd op zaterdag 8 juli. Het hoofdnummer was het polsstokhoogspringen. Er werd in twee groepen gesprongen waarbij enkele bijzondere prestaties werden neergezet. D-juniore Lotte Haest haalde 3.26 meter (PR), de beste prestatie ooit in haar leeftijdsgroep in Nederland. Ook Yvette Caldenhove haalde 3,26m, en deed dat in een SPADO-shirt oude stijl dat nog van Jan Dietvorst geweest is.

De 69-jarige Michel van Osch (Haag Atletiek) deed een poging om het Nederlands record Masters-65 op 2.96m te zetten, maar dat mislukte. Hij gaat het binnenkort bij het EK Masters in Denemarken nogmaals proberen.

Het tweede zwaartepunt van de Memorial was het hordenlopen. Guus en Wicher Nijkamp bestreden elkaar op de 110m Horden. Guus bleef zijn broer, zoals hij verwachtte, voor, maar die moest wel over hogere horden. Charlie van Gorcum (MB) snelde in vloeiende stijl op de 100mH naar een tijd van 15,04 sec maar was licht teleurgesteld dat ze haar PR niet wat dichter had benaderd.

De 800 meter was ook van een goed niveau. Mitchell Franken won op de streep in 2.00,45 sec na een tactisch slimme race. Isa Videler, Nederlands kampioene op de 400m horden, miste met 2.14,00 min. het clubrecord op de 800m MA op minder dan een seconde.

RaceRunning stond eveneens op het programma. Ruud Poppelaars kreeg deze keer ook tegenstand van D-junior Jochem Huijbrechts, die op de 100m al slingerend aantoonde dat het omgaan met de RaceRunner nog niet zo makkelijk is. Een paar uur later lukte het hem op de langere afstanden al veel beter.

Jasper van Schaijk (IPC-20) won de 400m voor Nahum Buinsters en zette een scherpe tijd neer: 1.10,18 min.

Kogelslingeraar Stephan Huis in 't Veld (JA) wierp een nieuw CR: 54,81m - weer 10 cm verder dan vorige week bij het NK Junioren. Ook Linda Prop, Marco Fokke en Michel van Eekeren en alleskunner Lotte Haest lieten mooie worpen zien.

Sprintster Suzanne van Eijck (MB) liep zo op het oog soepel naar 25.98 sec. op de 200m. Laura van Haaften (27.06 sec) klaagde echter over "blokken benen" waardoor ze niet in het goede ritme kwam. Dat voelde ook Tommie Sinke (JA), die tussen het hoogspringen door de 200m liep, maar hij verbeterde ondanks een bijna-krampaanval zijn PR wel. De snelste 200m loper van de dag was Léon Mak (AV De Gemzen) met een tijd van 23,10 sec. De B-junior liet ook op kogel (14,99m) en polshoog ( 4,26m) mooie prestaties zien.

Het is de ambitie om van de Jan Dietvorst Memorial een evenement te maken waar met name hordenlopers en polsstokspringers van nationaal niveau hun krachten willen komen meten. De eerste horde is dit jaar genomen.

Alle uitslagen en die van de SPADO-atleten zijn op atletiek.nu te vinden.


 

 

Impressie van de Jan Dietvorst Memorial    (foto's AV SPADO, Max Kooijmans & Kees Bovee)


Ogenblik a.u.b. ...