Nieuws

Heen & Weerloop onder broeierige omstandigheden
   (07-09-2017)

Bijna 90 lopers meldden zich dinsdagavond 5 september bij SPADO op sportpark Rozenoord voor de najaarseditie van de Heen en Weerloop. Een zware lucht en broeierig warm weer zorgde voor lastige omstandigheden voor de lopers. "Toch veel nieuwe gezichten deze keer", zag organisator Rob Schmidt tevreden.

Hij en zijn team organiseren de SPADO Heen en Weerloop twee keer per jaar. Het doel van deze gratis trainingsloop is om 2 x 30 minuten vlak te kunnen lopen. Er wordt gestart in zes verschillende groepen die een tempo aanhouden van tussen de 4”30 en 7 minuten per kilometer. Dat tempo wordt bepaald door ervaren ‘tempohazen’. Vertrek is nabij sportpark Rozenoord, waar vooraf een gezamenlijke warming-up heeft plaatsgevonden. De lopers volgen de Huijbergsebaan, bij kruisingen zorgen SPADO-vrijwilligers voor een veilige oversteek.Na een half uur wordt er gedraaid en na precies een uur komen alle deelnemers tegelijk weer terug bij het startpunt. De gelopen afstand varieert dus tussen de 8,5 en 14 kilometer.


De tempohazen steken de neuzen nog even bij elkaar

Een van de nieuwe deelnemers dit jaar was Huijbergenaar Herbert Rijneveld (37). Hij traint al jaren met loopgroep De L'Oslopers uit Ossendrecht en wil volgend jaar na blessureleed weer een halve marathon gaan lopen. Toch had hij vanavond moeite om het tempo van 5'00" per kilometer tot het eind vol te houden. "Wij trainen net iets langzamer, dat merk je toch". Meteen na de finish kreeg hij allerlei loopadviezen over ademhaling en intervaltraining van SPADO-tempohaas en trainer Esther van den Berg. Zelf liep ze mee ter voorbereiding van haar tiende marathon, dit najaar.

Ook voor Eva de Jonge was het de eerste keer dat ze aan de Heen en Weerloop deelnam. Met anderen van de SPADO C-loopgroep volgde ze "vrij makkelijk" de 5'30"-hazen. "Een tempo van 5'15" had ook nog wel gekund, maar die groep is er niet", aldus Eva, die de loop als "zwaar maar leuk" bestempelde.

Na afloop konden de lopers in het SPADO-clubhuis ideeën opdoen over lange afstandlopen en specifieke marathonvoorbereiding. De volgende Heen & Weerloop staat gepland voor dinsdag 27 maart 2018.


Afzien bij de Heen en Weerloop.  [foto's: Diederick van Buren. Rob Schmidt ]

Veel meer foto's zijn te zien en eventueel te downloaden via Dropbox link1 en link2.

Een selectie hiervan is geplaatst bij de fotoalbums.


Ogenblik a.u.b. ...