Nieuws

Jeroen Jonkers benoemd tot Erelid van SPADO
   (02-10-2017)

Op 30 september is Jeroen Jonkers benoemd tot erelid van SPADO. Dat gebeurde met algemene instemming en onder luid applaus tijdens een extra ALV na afloop van de clubkampioenschappen 2017. Het bestuur had Jeroen voorgedragen voor het erelidmaatschap vanwege zijn inzet voor de SPADO, met name op het van de gehandicaptensport. 

In een speech - waarvan hier een verkorte versie - belichtte Spado-voorzitter Jacques van Gool Jeroens verdiensten. Daarna ontving Jeroen een oorkonde uit handen van de voorzitter.

Jeroen Jonkers benoemd tot erelid (foto Mireille Hoetelmans)


" Jeroen Jonkers (46) is al  ruim 33 jaar lid van SPADO. Hij was geen opvallende atleet, trainde op de kortere afstanden maar kwam vooral voor zijn plezier en de gezelligheid. Toch staat er een CR op zijn naam:  bij een wedstrijd in Goes, mei 1990, vestigde de estafetteploeg met Jeroen Jonkers, Ron van Dijk, Koen Haest en Rob van Pul het clubrecord 4 x 200 m senioren met een tijd van 1.35.2.min. Dit estafette record bestaat nog steeds en is nu 27 jaar oud.

Jeroen blijkt dus te excelleren als het gaat om samenwerken!

Bij het 40 jarig jubileum (1995) belooft  het SPADO-bestuur om te onderzoeken of de vereniging een groep zou kunnen starten voor mensen met een beperking.  In 1997 werd die belofte ingelost door Jeroen Jonkers en anderen en werd een groep gestart met aanvankelijk 3 leden, die al snel uitgroeide tot 8 G-atleten.

Jeroen was vanaf 1998 tot 2001 secretaris in het bestuur van SPADO.       

Vanaf 2000 gingen G- atleten deelnemen aan wedstrijden en daar werden ook de eerste medailles behaald.  In 2001 namen 14 G- Atleten voor het eerst deel aan Nederlandse Kampioenschappen. Daar werden 7 medailles gewonnen door onze SPADO atleten. Voor SPADO was aangepast sporten heel gewoon geworden en de G- atleten waren niet meer weg te denken op de baan bij trainingen, wedstrijden en in het clubhuis.

Met alle ontwikkelingen op het gebied van de gehandicaptensport bij SPADO creëerde Jeroen ook een steeds groter draagvlak in de regio.  Dat  leverde in 2004 het Open NK voor atleten met een beperking op.  De organisatie was in handen van Jeroen Jonkers en Rob van Pul. Aan het Open NK deden 18 landen mee uit 4 continenten. Met méér dan 250 vrijwilligers werd het een weergaloos sportevenement. Aan het evenement deden ook 11 eigen SPADO atleten mee.

Voor zijn ondertussen grote verdiensten voor de gehandicaptensport bij de vereniging, werd Jeroen Jonkers, tijdens de viering van het 50 jarig jubileum van SPADO benoemd tot Lid van Verdiensten.

In 2011 mocht SPADO het NK te organiseren, het zogenaamde “Nationaal Evenement”. Ook hier nam Jeroen Jonkers het voortouw in de organisatie. De uiteindelijke wedstrijd werd een daverend succes en oogstte bewondering van de AU en van het Fonds Gehandicaptensport.  Door de organisatie van deze wedstrijden en ook als vereniging die regelmatig medailles wint op NK’s, werd SPADO in 2011 benaderd om het open EK atletiek voor verstandelijk beperkten te organiseren in 2014. Jeroen werd de voorzitter van de werkgroep startte met de organisatie. In de gehele aanloop naar het EK realiseerde Jeroen Jonkers, in overleg met de Gemeente een beleidsplan voor (méér) aangepast sporten in Bergen op Zoom en omstreken.

Jeroen heeft met de organisatie van het EK gezorgd voor meer aandacht, meer begrip, meer beleving, meer passie, meer saamhorigheid en meer integratie van het aangepast sporten in onze samenleving in de regio.

Na een lange weg van voorbereidingen door Jeroen Jonkers en anderen kon op 13 maart dit jaar de start worden gegeven aan een geheel nieuw project binnen SPADO en de gehandicaptensport in het algemeen - de “RaceRunner” deed zijn intrede. Een mooie aanvulling op het aanbod voor het aangepast sporten.

Vanaf de eerste dag tot nu heeft Jeroen Jonkers voor de G- atleten zelf de trainingen en begeleidingen naar wedstrijden verzorgd en dat is nu ondertussen al zo’n 20 jaar.  Daarbij wordt hij natuurlijk geholpen door Armand Kertzman en heel veel andere vrijwilligers die deze groep een warm hart toedragen.

Niet op de laatste plaats is Jeroen Jonkers iemand met een luisterend oor voor iedereen. Het blijft prachtig om te zien hoe hij gedragen wordt in “zijn” G- groep.”Ogenblik a.u.b. ...