Nieuws

BML'18: winst voor Mels Lambregts en Laurey van den Berge + 4 Brabantse kampioenen
   (15-04-2018)

Een mooie editie was het - de 20e DRV Bergse Monumenten Loop. Het bleek toch nog best warm voor veel lopers en het parcours was ook niet gemakkelijk, zo viel na de finish te beluisteren.

Desondanks werden er topprestaties geleverd: Mels Lambregts (THOR) , de snelste loper op de 10 km, won in  32'45" min. Op de 5 km liep Coen Zandvoort (Running Breda) erg vlot naar een tijd van 16'05" min

Snelste dame op de 10 km was Laurey van den Berge (Flakkee) in 39'24" en op de 5 km Jil Geluk (Olympia Halsteren), met een tijd van 21'11" min.

De Businessrun werd evenals vorig jaar gewonnen door het team van Roncalli, terwijl bij de Kidsrun Gijs van der Velden (SPADO) en Tinka Fokke (SPADO) het eerst terug waren op de Grote Markt.

Vier lopers mogen zich in 2018 Brabantse kampioen 10 km noemen: Sanne van Gils (V / SPADO), Ton Huijben (M35 / Scorpio), Roel van Nes (M45 / AV Standdaarbuiten ) en John van Tilburg (M55 / avVN).

De uitslag staat op de website van de BML en is ook te zien via mylaps.

Foto's van Jos van de Reep staan op zijn site en twee series van Diederick van Buren staan op de facebookpagina van de BML.

 

 

Startschot

Zo'n 450 deelnemers hadden zich gemeld voor een van de onderdelen van de BML. Na een muzikale warming-up klonk het eerste startschot om 12 uur, voor de 5 km en de Businessrun voor teams. Even later was het de beurt aan de jeugd. Zij waren ook het eerst terug op de Grote Markt, want hun ronde was 1 kilometer. Winnaar Gijs van de Velde (10 jaar) had zijn loop goed ingedeeld: hij liep lang als derde maar 'met een eindsprint op het laatste stuk' wist hij twee jongens voor hem te passeren.

Een van de jongste deelnemers was Iris Buijsen (5 jaar). Zij liep samen met haar vader en finishte in gezelschap van een medeloopster aan wie ze onderweg had gevraagd of ze 'ook moe' was.

Gezelschap

Terwijl de laatste lopertjes onder de finishboog liepen, naderden de snelste 5 km lopers al. Winnaar Coen Zandvoort liep aanvankelijk in het spoor van Mitchell Franken. De snelle man van SPADO, die nu uitkwam voor het businessteam van Runnersworld moest Coen echter op het steile knikje ter hoogte van café Die Twee laten gaan.

De Businessrun werd overigens gewonnen door het sterke team van Roncalli, bestaande uit Jesse van de Ven, Ruben Tock en Jack Govers.

Een mooie tijd onder de 20 minuten werd ook neergezet door de SPADO-junior Axel Linders.

Jil Geluk uit Halsteren was de snelste dame op de 5 km. Zij is na een winter crossen in goede vorm en noemde de loop 'gezellig, met die muziek'. Zij werd gevolgd door Dianne van Eekelen en Natalie Sinke. Met een tijd van 23 minuten hielp Elise Wildhagen haar team Runnersworld (met Mitchell Franken en Jaco Rip)  naar de tweede plaats.

Herstellen

Zo'n 200 lopers gingen om 1 uur van start voor de 10 kilometer en het Brabants Kampioenschap 10 km op de weg. Na de eerste van 2 ronden kwam Mels Lambregts samen met de sterke Zeeuw Martijn de Kok door. Even later zou hij moeten lossen 'door de warmte', maar ook Martijn kreeg het zwaar, zodat Lambregts na 8 km weer kon aanhaken en met een lange versnelling de winst kon opeisen.

Achter dit tweetal kwamen de lopers een voor een geheel gesloopt binnen door de felle strijd om de ereplaatsen van het Brabants kampioenschap. Alleen Roel van Nes - winnaar M45 - had op de dalende delen van het parcours 'kunnen herstellen', waar veel lopers moeite hadden gehad om de inspanning goed te verdelen over het bepaald niet vlakke parcours. Ook Tom Huijben (M35) was 'te snel gestart', maar bleek toch genoeg over te hebben om Brabants kampioen te worden - hij was eerder al eens tweede geweest. De derde kampioen John van Tilburg (M55) bleek een week na de Marathon van Rotterdam alweer voldoende hersteld voor een mooie prestatie.

Middenstuk

Snelste dame van de middag was de Zuid-Holandse Laurey van den Berge. Zij liep zoals wel vaker onder de 40 minuten. Achter haar behaalde Sanne van Gils met een gelijkmatig tempo de Brabantse titel, voor V45 Fannie van Bree en Jeanine van Overveld.

Bij de finish werd ook Karlijn Uiterwaal - in het blauwe DRV shirt - gefeliciteerd met haar tijd onder de 47 minuten. Voor haar was "het middenstuk - van 3 tot 7 km" zwaar geweest, vanwege het stijgen en dalen.

Tevreden gezichten na afloop bij Guus Gomes, Erik Gomes en Jasmijn van Koetsveld, drie leden van hetzelfde gezin. Guus (15) had 'na anderhalve week trainen' zijn vader voor het eerst achter zich weten te laten, en Jasmijn was blij dat ze (ruim) binnen het uur was gefinisht.

De muziek langs de route, de gezellige drukte op en rond de Grote Markt, de inzet van alle vrijwilligers, het waren allemaal ingrediënten voor een prima sfeer, zondagmiddag in Bergen op Zoom. 


Ogenblik a.u.b. ...